Události roku 2023

22. prosince 2023

11. prosince 2023

KONCERT ČECHOMORU

Předvánoční koncert (10.12.23) kapely ČECHOMOR v koncertní sále světoznámého výrobce pian a klavírů PETROF v Hradci Králové. Bylo to velké předvánoční pohlazení na duši. Prostě Karel Holas a Franta Černý jsou srdcaři české muziky.

18. září 2023

300 LET ZÁMKU KARLOVA KORUNA V CHLUMCI NAD CIDLINOU

5. září 2023

TERMÁLNÍ LÁZNĚ SÁRVÁR V MAĎARSKU

31. srpna 2023

SETKÁNÍ HAVRDŮ

Můj čtyřicetiletý zájem o genealogii mi přináší až neuvěřitelné životní příběhy a setkání. Zmapovat moje mnohaleté badatelské úsilí by bylo námětem na knihu. Mnohým jsem udělal radost, když jsem jim našel předky, ale pro mne samotného bylo velkým úspěchem, když jsem objevil část našeho rodu žijícího v Chorvatsku. Do Slavonie odešli někdy kolem rodu 1870 a žijí tam dodnes. Všichni Havrdové v Chorvatsku jsou si rodina a při naší letošní návštěvě Slavonie jsme naplánovali společné setkání a navštívili je. Pro mne a mou sestru to bylo velice dojemné a nezapomenutelné setkání, na které budeme vzpomínat dlouhá léta. Chorvatští a čeští Havrdové v Ramanovci u Kaptolu (viz. foto)

NÁVŠTĚVA U CHORVATSKÝCH PŘÁTEL

Naše letošní dovolená mezi chorvatskými přáteli neměla vadu na kráse. Budeme na ni vzpomínat ještě dlouhá léta. Oboustranná srdečnost setkání nebrala konce. Opětovné setkání s velvyslancem ČR v Chorvatsku, panem Milanem Hovorkou, bylo pomyslnou třešinkou na dortu. Ještě jednou mnohokrát děkujeme a těšíme se na Vaši návštěvu u nás v Čechách.

28. června 2023

PO STOPÁCH PŘEDKŮ

Rodina paní Adély Jarešové z Dolních Střežan v Chorvatsku navštívila místa v Pardubickém kraji, odkud její předci přišli do Slavonie. Milá návštěva našich rodinných přátel nás velice potěšila. Domů si vezou prsť české země z Poběžovic u Přelouče a spoustu krásných zážitků.

 

25. června 2023

XX. DOLANY V DOLANECH 2023

Již dvacáté setkání občanů obcí Dolan z Čech, Slovenska a Chorvatska se uskutečnilo tentokrát v Dolanech u Jaroměře. Slunečná sobota 24. června byla naplněná bohatým kulturním programem. Moc se to povedlo ke spokojenosti všech. Účast chorvatských Dolan byla samozřejmostí. Opět přijeli s dechovým, pěveckým a tanečním souborem. Úspěch jejich vystoupení na sebe nenechal čekat.

 

6. června 2023

 

25. května 2023

Návštěva Minieurolandu v Kladsku (PL)

 

18. května 2023

XIII. ročník Literární ceny Antonína Lauterbacha

 

10. května 2023

 

3. května 2023

ČLÁNEK O HOSTOVÁNÍ V CHORVATSKU V HRADECKÉM DENÍKU

Čtěte zde.

Vlevo: Juraj Bahník, předseda České besedy v Záhřebu, uprostřed velvyslanec ČR v Chorvatsku Milan Hovorka a já

Nahoře: členové souboru Klicpera na schodech chorvatského Národního divadla

Dole: soubor pár minut před představením v Daruvaru

2. května 2023

 

17. dubna 2023

SPLNĚNÝ SEN

Splněný sen v podobě další rodopisné práce pro Horinovi se stal skutečností. Rozsáhlá, stostránková monografie rodu Horinů z Končenice (Chorvatsko), jež je původem ze Smilovic u Mladé Boleslavi v Čechách, byla jednou z nejnáročnějších v mém bádání.

 

14. března 2023

MOJE FILMOVÉ ZÁZNAMY DIVADELNÍCH HER

 31. ledna 2023

TUŠENÍ STÍNŮ

Historie rodu Částků z Člupku u Litomyšle. Velmi náročné genealogické pátrání pro klienta do Chorvatska, které sahá až na počátek 18. století. Část rodiny přesídlila z Člupku do slavonského Horního Daruvaru. Dvě děti se Jakubovi a Anně narodily v Člupku a další tři se narodily až v Horním Daruvaru.