Události roku 2022

 

 
20. prosince 2022

PROTI PROUDU ČASU

Nový rodokmen a kniha o rodu Havrdů žijících po staletí pod Kozákovem u Turnova. Nejsme nijak spřízněni, je to shoda příjmení. Knihu a rodokmen najdou Havrdové pod letošním vánočním stromečkem. Věřím, že poznání historie rodu udělá všem radost.
 
 
14. prosince 2022

ADVENT V CHORVATSKÉM ZÁHŘEBU

Úžasný adventní víkend v chorvatském Zabřehu u našich milých přátel. Nádherná vánoční výzdoba celého centra města v nás zanechla nezapomenutelné zážitky.
 
28. listopadu 2022

PETR HORYNA NALEZEN

Můj přítel a kamarád, ing. Viktor Horina z chorvatské Slavonie zasvětil celý svůj život rodině a genealogickému pátrání po předcích vlastního rodu. Na svou badatelskou cestu se vydal před dlouhými třiceti lety. Po krátké době se dostal až k těm nejstarším předkům, kteří přišli do Slavonie v první polovině 19. století. Těmi nejstaršími předky byl Josef (*1811) a Petr (*1813) Horynovi, kteří se usadili v Končenici u Darovaru. V nejstarších pramenech Status animarium (Seznam věřících) je však místo narození u Petra uvedeno pouze „Bohemia“, tedy v Čechách, což je velice obecné. Před jedenácti lety na My Heritage napsal, že hledá Petra, který je jeho předkem. Tehdy se mu ozval pan Krajník z Prahy, že také hledá předky své prababičky Horynové, a že, kdyby na Petra natrefil, dá mu vědět.

Já jsem mu pomáhal poslední tři roky v pátrání a pročetl snad stovky matrik, ale bez úspěchu. Vlastně ne, našel jsem jednoho Petra Horynu v Holicích, ale ten na osmi měsících zemřel. Došel jsem při plošném pátrání od východu až do farnosti Městec Králové a stále nic. Na další pátrání jsem již rezignoval, ale doporučil jsem panu Horinovi, aby pokračoval v pátrání vpravo od Poděbrad severním směrem, a také tam byl Petr nalezen.

Kýžený výsledek však stále nepřicházel, až na minulý týden, kdy se ozval panu Horinovi pan Krajník, že Petra našel ve Smilovicích, farnost Rejčice, nedaleko Mladé Boleslavi. Okamžitě jsem začal pročítat rejčické matriky a našel i bratra Josefa, ale i jeho další dva bratry a sňatek jejich rodičů. Horynové byli příslušníky kovářského řemesla, které se v rodině dědilo. Konec dobrý, všechno dobré. Naše vynaložené úsilí nebylo marné, i když úspěch slavil pan Krajník, ale nejvíce radosti měl pan Horina. (pro české čtenáře: chorvatština používá pouze měkké i, proto ta dvojakost v příjmení Hor(i)yna)

 
 20. října 2022

ZAVÁTÉ STOPY JANOTŮ

Rodinná historie rodu Janotů z českého Březí a z Předmíře (okr. Strakonice) udělá jistě velkou radost všem příslušníkům tohoto rodu, žijících v chorvatské Slavonii. Přímá mužská linie od roku 1660 až po Barboru, která se synem Vojtěchem přesídlila v roce 1864 do slavonského Lipovce u Daruvaru.

 

22. srpna 2022

DOVOLENÁ V ČECHÁCH - v pravlasti svých předků 

Další letošní milá návštěva našich chorvatských přátel. Tentokrát z Dolnich Střežan na Daruvarsku. Věřím, že si pobytu u nás v Polabí dostatečně a příjemně užili i s Jankem a Evičkou.
 
 
15. srpna 2022

CK SCANDIA TOUR - "Hřejivý sever"

Stoskholm, Göteborg, Jönköping a Malmö - Švédsko je nádherná země plná lesů a jezer, brusinek a borůvek na tuny, ale houby tam nikdo nesbírá o ty se jenom brká. Kdo se jednou vydá na sever, chce se vrátit. Kdo se vrátí nechce nazpět. Vřele doporučujeme CK Scandia Czech Tour z Jablonce nad Nisou. Rodinná firma Šmídů s Vámi jako s klientem zachází jako s vlastním členem rodiny. Jedním slovem SUPER.

25. června 2022

Co psal krajanský časopis "JEDNOTA"

 
20. června 2022

HORYNOVI (chorvatští Češi) U NÁS V ČECHÁCH

Naši rodinní přátelé z chorvatské Slavonie přijeli na dovolenou do rodné vlasti svých předků. Prožili i velmi milé a srdečné setkání s rodinou Horynů z Velenice, která žije v místech odkud Horynové do Slavonie v roce 1826 odešli. Společně jsme navštívili naše památky a zajímavá místa v Pardubicích, Chlumci nad Cidlinou, Kutné Hoře a okolí. Svoje nadšení z pobytu nijak neskrývají a těší se, že se do těchto míst určitě vrátí. Bylo pro mne radostí je hostit.
 
 
14. června 2022

DOLANY V DOLANECH

Ve dnech 10. - 12. června 2022 jsem měl tu čest hostit padesátičlenou skupinu chorvatských Čechů, kteří přijeli z Dolan u Daruvaru v Chorvatsku. V pátek 10. června 2022 si prohlédli staré Pardubice se zámkem a po obědě jsme navštívili chlumecký zámek Karlova Koruna a městské muzeum Loreta. V sobotu 11. června se zúčastnili mezinárodního setkání "Dolany v Dolanech". Jde o setkávání občanů Dolan z Čech, Slovenska a tentokrát i Chorvatska. Pořadatelství v letošním roce připadlo na Dolany u Pardubic. Velká spokojenost byla na straně chorvatských Čechů, ale i mé.
 
 
11. června 2022

ČESKÝ ROZHLAS PARDUBICE "MÁME HOSTY"

V pravidelném dopoledním programu "Máme hosty" jsem v sobotu ráno, 11. června 2022, pozval posluchače rádia na mezinárodní setkání "Dolany v Dolanech" a představil Českou besedu Dolany v Chorvatsku. Zároveň jsem posluchače seznámil s českou menšinu v Chorvatsku. Setkání se uskutečnilo v našich Dolanech u Pardubic.
 
 
12. května 2022

LITERÁRNÍ CENA ANTONÍNA LAUTERBACHA 2022

Dne 12. května 2022 se uskutečnil v Chlumci nad Cidlinou XII. ročník "Literární ceny Antonína Lauterbacha". Opět velmi vydařený ročník soutěže. Na fotografii členové poroty s absolutní vítězkou soutěže.