události roku 2016

8. listopadu 2016

Sága rodu HAVRDŮ

Doteky aneb Odvárkové v toku staletí

Po více jak pětatřiceti letech rodopisného pátrání po kořenech vlastního rodu jsem nashromážděné poznatky vložil do nové knihy "Sága rodu HAVRDŮ". Kniha o formátu A4 obsahuje 240 stran textu, fotodokumentů, faximilií, fotografií jež dokumentují historii klamošského rodu Havrdů od roku cca 1600. Znovu jsem objel všechny okolní archivy, nafotil historický materiál a historické zápisy přeložil do dnešní češtiny. Druhá kniha je zaměřena na rod Odvárků, původem z Herálce na Žďársku. Mapuje historii rodu mého zeťě od roku 1720. Kniha formátu A4 obsahuje 100 stran textu, fotodokumentů, faximilií a fotografií.

 

Obálky knih

 

15. října 2016

Hovory V LORETĚ

"Hovory v Loretě" je volné pokračování filmových rozhovorů s osobnostmi Východočeského kraje. Volně navazují na již dokončené "Hovory na chlumeckém zámku" a budou obsahovat i stejný počet dílu tj. sedm. V chlumecké Loretě jsem z tohoto nového cyklu natočil již 4 díly. Tentokráte jsem ke spolupráci přizval dr. Evu Zálešákovou, která podle vlastního scénáře rozhovory i moderuje. K těm nejzajímavějším jistě patří rozhovor s papežským prelátem Mons. Josefem Sochou, generálním vikářem Královéhradecké diecéze.

 

20. srpna 2016

FESTIVAL LETECKÝCH amatérských filmů

V polovině srpna jsem se zúčastnil filmového festivalu na letišti ve Zbraslavicích u Kutné Hory. Do soutěže byl zařazen i můj film "Pardubice na dlani", který zachycuje balónové létání. Film získal na festivalu ocenění v podobě "Čestného uznání". Na závěr festivalu proběhla beseda s československým kosmonautem ing. Oldřichem Polčákem, který absolvoval výcvik společně s ing. Vladimírem Remkem. Na fotografii uprotřed.

 

Ing.  Polčák uprostred

 

8. června 2016

DAROVANÝ ZÁŽITEK

V loňském roce jsem dostal k životnímu jubileu dárkový certifikát na let horkovzdušným balónem. Aby mě nebylo nahoře smutno, tak jsem zakoupil ještě jednu letenku pro svoji manželku. První objednaný let se neuskutečnil z důvodů špatného počasí. Druhý pokus vyšel, a tak jsme se v neděli 5. června 2016 po 19 hodině vznesli v horkovzdušném balónu z louky u Aquacentra v Pardubicích do výšky 850 metru. Příznivý vítr nás nesl nad pardubickým zámkem, centrem města přes dostihové závodiště a letiště nad obec Barchov, kde jsme po 59 minutách letu přistáli na okraji obce. Úžasný zážitek z letu byl korunován přistáním při zapadajicím sluníčku. Úžasné. Za letu jsem pořizoval filmový záznam, z kterého jsem později udělal filmový dokument "Pardubice na dlani".

 

 

23. května 2016

Literární CENA Antonina LAUTERBACHA 2016

Ve čtvrtek 19. května 2016 se konal v Klicperově domě již osmý ročník literární soutěže o „Literární cenu Antonína Lauterbacha“. Letošní ročník byl mimořádný v tom, že se konal pod záštitou místopředsedkyně Senátu PČR paní Mgr. Miluše Horské, která se soutěže osobně zúčastnila a vítěze osobně odměnila věcnými cenami. Letošního 8. ročníku se zúčastnilo celkem 43 soutěžících z 9 základní škol, z čehož bylo 8 škol z Královéhradeckého kraje a jedna škola z kraje Pardubického. Soutěž je již několik let zařazena mezi krajské soutěže Královéhradeckého kraje a je také z kraje dotována. Mezi další významné sponzory patří již tradičně Město Chlumec nad Cidlinou, které bylo v letošním roce i spolupořadatelem soutěže. Na úspěšném průběhu se podíleli i další sponzoři jako Kovoplast as Chlumec nad Cidlinou, Nakladatelství Albatros Praha, 2EL sro Nový Bydžov, Kinský dal Borgo as a Český rozhlas Hradec Králové, který byl i mediálním partnerem celé soutěže. Pro soutěžící byl připraven i doprovodný kulturní program. Děti soutěžící ve 3. a 4. kategorii navštívily chlumecké regionální muzeum Loreta a děti z prvních dvou kategorií navštívili zámek Karlova Koruna. Za umožnění návštěvy dětí dvou významných kulturních památek ve městě patří velký dík paní Marcela Zahálková a paní Heleně Krátké. Velký dík za zodpovědný přístup při přípravě a průběhu celé soutěže patří především paní ředitelce ZŠ Chlumec nad Cidlinou paní Mgr. Janě Bernartové a paní učitelce Mgr. Mileně Komárkové.

Samotná soutěž se nesla ve velice přátelské atmosféře a výkony všech soutěžících si zaslouží velký obdiv a uznání poroty. Na závěr zbývá snad jen poznamenat, že soutěž o „Literární cenu Antonína Lauterbacha“ je jednou z prestižních soutěží Královéhradeckého kraje pro žáky základních škol. Svým rozsahem a významem přesahuje Literární cena Antonína Lauterbacha nejen hranice našeho regionu, ale i Královéhradeckého kraje, zviditelňuje naše město Chlumec nad Cidlinou a připomíná jméno naše milovaného učitele a „Čestného občana“ města pana Antonína Lauterbacha.

Porota měla při hodnocení nesnadný úkol, protože výkony soutěžících byly velice vyrovnané. Porota se proto rozhodna kromě vítěze v daně kategorii udělit i druhé ceny.

Lubomír Havrda